Biografie: Petre Lupu

Petre Lupu (n. 2 noiembrie 1946, Mogoșești, județul Iași), cunoscut și după autonimul franțuzesc Pierre Lupu, este un actor de teatru, film și voice-over român. Este unul dintre fondatorii Sindicatului Artiștilor și Tehnicienilor din Teatrul Bulandra, precum și membru al UNITER din 1990.

De când a fost tânăr licean, Petre Lupu a cochetat cu arta. În paralel cu liceul a urmat și cursurile Școlii Populare de Arte din Iași la secțiile Pictură și Regie de teatru. În anii 1964 și 1965 a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice din Iași.

În toamna anului 1965 ajunge în București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. Este admis la examen și după patru ani de studii absolvă secția Actorie, promoția 1969. A fost student la clasa profesorului universitar Ion Finteșteanu, asistent universitar fiind Sanda Manu.

Între anii 1969 și 1972 a fost angajat ca actor la Teatrul Dramatic din Constanța. Următoarea etapă ca actor l-a dus pe Petre Lupu între anii 1972 și 1975 la Sibiu, în cadrul Teatrului de Stat. Din 1975 și până în prezent este actor la Teatrul Bulandra din București. A mai avut colaborări cu Teatrul Țăndărică (teatru pentru copii) și cu Teatrul de Televiziune la TVR.

A îmbinat aparițiile pe scenă cu roluri în filme cum ar fi: Nea Mărin miliardarA doua cădere a ConstantinopoluluiTrenul viețiiDivorț… din dragoste și altele.

În ultimii ani, Petre Lupu a dublat în română producții americane și străine de animație și nu numai, notabile fiind serialele Phineas și FerbSă-nceapă aventura și Violetta, precum și filmele RatatouilleMadagascar 3: Fugăriți prin Europa și Paddington.

Piese de teatru radiofonic cu Petre Lupu :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.