Biografie: Mircea Şeptilici

Mircea Șeptilici (n. 2 august 1912, București – d. 1989, Montreal) a fost un celebru actor român de teatru și film. Mircea Șeptilici s-a născut la 2 august 1912 în orașul București. În 1933 a apărut volumul de poezie An din patru primăveri, al lui Mircea Șeptilici, pe atunci elev la Liceul „Matei Basarab” din București. Volumul era o reeditare a celui apărut la Editura „Pavel Suru” din București în 1932, sub pseudonimul Mihai Novac. A absolvit în 1937 cursurile Academiei de Artă Teatrală din București. Între anii 1948-1956 a fost arestat, fiind acuzat de activitate anticomunistă, ca membru în lotul „fugarilor de la Tămădău”.
A studiat la Academia de Artă Teatrală din capitală si a absolvit in 1937. A jucat pe scena Teatrului Sărindar devenit Teatrul Maria Filotti, alături de Radu Beligan si Irina Răchițeanu in Domnișoara de ciocolată de Paul Gavault, regia Ion Șahighian, la Alhambra, la Teatrul Majestic , Teatrul Nostru. In 1947 se juca la Teatrul Municipal piesa Insula a lui Mihail Sebastian, în regia lui Mircea Șeptilici. Era bun prieten si vecin cu Mihail Sebastian, dramaturgul Tudor Musatescu scrisese special pentru el rolul principal din piesa Profesorul de franceza (1943).

Debutul in cinematografie a avut loc in 1944, cu filmul Alo, Bucuresti! , regizat de Mircea Botez, in care juca alaturi de Jean Ionescu.

Făcea parte din membrii organizației de tineret a Partidului Național Țărănesc si in 1948 a fost arestat de autoritățile comuniste pe aerodromul din Tămădău, când incerca sa fuga din tara, in Ungaria. A stat o perioada la Gherla cu regizorul Mircea Botez si actorul Jean Ionescu, apoi a fost trimis la colonia de munca de la Balta Alba. Cu Jean Ionescu a condus un grup muzical in detenție, in 1956 a fost eliberat.

In 1961 era adus de Radu Beligan la Teatrul de Comedie, fondat de acesta in 1960. A jucat in zeci de roluri in spectacole de teatru si de revista, a scris impreuna cu Gh. Dumbrăveanu comedia Ulise… și coincidențele.

Când a apărut emisiunea de radio Teatrul la microfon, Mircea Septilici a jucat in piese ca Doamna nevazuta de Calderon de la Barca, Nebuna din Chaillot de Jean Griaudoux, Pacoste si dragoste de Denis Diderot, Jacques fatalistul si stapanul sau, Donna Alba, etc.

In 1972 juca in premiera piesei Preșul de Ion Baiesu, alaturi de alti mari actori ai Teatrului de Comedie ca Vasilica Tastaman, Aurel Giurumia, Constantin Băltărețu, Stela Popescu, Cornel Vulpe. A tradus împreuna cu Mariana Șora piesa Dispariția lui Galy Gay de Bertolt Brecht.

În perioada regimului comunist, a emigrat în Canada, stabilindu-se la Montreal, unde a murit în anul 1989.

Piese de teatru radiofonic cu Mircea Şeptilici :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.