Biografie: Mircea Albulescu

Pe numele sau adevarat – Albulescu Iorgu s-a nascut in 4 octombrie 1934 in Bucureşti, fiul lui Vasile I. Albulescu şi al  Olgăi F.Albulescu. Absolvent al şcolii medii tehnice de arhitectură, devine “conductor-arhitect”.

Începe ca artist amator în echipa de teatru la Ateneul Popular “Ana Ipătescu” iar în 1950 este angajat la Teatrul Naţional ca “artist corp ansamblu” adică figuraţie.

În 1952 devine student al I.A.T.C. la clasa Aurei Buzescu. Absolvă Institutul în 1956. Prodigioasa activitate ca actor intre anii 1956 – 1998 la Teatrul Municipal din Bucureşti, Teatrul de Comedie din Bucureşti,Teatrul Naţional din Bucureşti.

Pensionar din februarie 1998. Profesor la Universitatea de Teatru şi Film – Bucureşti (1985-2005). Realizator la Teatrul Naţional Radiofonic Doctor în Arte. Teza de doctorat are ca subiect :„Teatrul Radiofonic; convertibilitatea mijloacelor de expresie actoricească în procesul creaţiei.” Societar de onoare al Teatrului Naţional, din 2002.

In film Mircea Albulescu a interpretat peste 70 de roluri, conferind personajelor sale o amprenta personala. Stapan pe arta sa, conducand jocul inteligent, Mircea Albulescu, contribuie decisiv la imbogatirea artei actorului de film romanesc.

Actorul este membru al Uniunii Ziaristilor si a colaborat multi ani cu reviste dedicate teatrului si cinematografiei, dar si cu alte publicatii.

Mircea Albulescu este si autor de versuri si proza scurta. Printre premiile pe care le-a primit de-a lungul carierei trebuie amintit „Premiul National pentru intreaga activitate artistica”, acordat de Ministerul Culturii si Cultelor in 2003, dar si „Premiul pentru intreaga activitate”, primit la Gala Premiilor UNITER 2005.

Numit ministru secretar de stat în Ministerul Culturii, Mircea Albulescu îşi depune demisia care intră în vigoare începând cu data de 4 aprilie 1994 redevenind actor. Filmează în Franţa.

Piese de teatru radiofonic cu Mircea Albulescu :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.