Biografie Maurice Ravel

Maurice Ravel (Joseph-Maurice Ravel), compozitor, pianist, autorul celebrului ”Bolero”, s-a născut la 7 martie 1875, în orașul Ciboure din Franța, mama sa fiind de origine bască, iar tatăl, de origine franco-elvețiană. Acesta din urmă, de profesie inginer, l-a încurajat și i-a cultivat interesul pentru muzică atunci când Maurice Ravel a dovedit, de la o vârstă fragedă, aptitudini muzicale.

La vârsta de șapte ani a început să studieze pianul, iar aproximativ cinci ani mai târziu începea să compună piese. La vârsta de doisprezece ani a început să învețe armonia sub îndrumarea unor profesori particulari, iar în 1889, la vârsta de 14 ani, a fost admis la Conservatorul din Paris. Aici va studia până în anul 1905, la început pianul, apoi contrapunctul, cu André Gedalge, și compoziția, cu Gabriel Fauré, care vedea în el ”un elev foarte bun, laborios și punctual”. Ravel avea să spună că André Gedalge, profesorul său de contrapunct, a jucat un rol foarte important în dezvoltarea aptitudinilor sale de compozitor.

A fost influențat de muzica lui Claude Debussy. A folosit tehnici impresioniste în lucrări precum ”Daphnis et Chloé” și ”La Valse”, dar a fost și un reprezentant al clasicismului, după cum el însuși se considera a fi sub multe aspecte. Ravel a fost profund influențat de jazz-ul american, de muzica din Spania, Rusia, muzica asiatică, piese din folclor ș.a. Creația lui Ravel este admirată pentru lirismul ei, pentru feeria degajată, pentru perfecțiunea instrumentației.

Pe durata studiilor la Conservator, Maurice Ravel a compus câteva dintre cele mai cunoscute lucrări, între care: ”Sérénade grotesque” (”Serenada grotescă”, 1893), ”Pavane pour une infante défunte” (”Pavana pentru o infantă moartă”, 1899), celebra ”Jeux d’eau” (”Jocuri de apă”, 1901), ”Myrrha” (1901), ”String Quartet” (1903), ”Shéhérazade” (1903), ”Miroirs” (”Oglinzi”, 1905, compoziție pentru pian), ”Sonatine” (”Sonatina”, 1905). A participat, de asemenea, de câteva ori la concursul pentru obținerea prestigiosului ”Prix de Rome” (Premiul Romei) pentru compoziție, dar fără niciun rezultat, fapt ce s-a soldat cu un scandal în presă și, în cele din urmă, chiar cu demisia directorului Conservatorului din Paris, Théodore Dubois.

A urmat o perioadă (1905-1913) în care Ravel compune mai multe lucrări de referință precum: ”L’Heure Espagnole” (”Ora spaniolă”) și ”Rapsodie Espagńole” (”Rapsodia spaniolă”) (1907), ”Gaspard de la nuit” (”Gaspard al nopții”, 1908, compoziție pentru pian), ”Ma Mere l’Oye (”Mama mea, gâsca”, 1908), ”Valse Nobles et Sentimentales” (”Valsurile nobile și sentimentale”, 1911). Unul dintre cele mai importante momente ale carierei sale este colaborarea cu impresarul rus Serge Diaghilev de la ”Baletele Ruse”, pentru care a compus capodopera ”Daphnis et Chloé” (1912). În această perioadă îl întâlnește pe Igor Stravinsky. Compozitorul rus avea să spună despre Ravel că este ca un „ceasornicar elvețian”, datorită atenției sale neîntrecute pentru detalii.

În timpul Primului Război Mondial, din cauza constituției sale fragile a fost trimis pe front ca șofer de camion. În 1916 se îmbolnăvește însă, astfel că în 1917 este demobilizat. În același an compune ”Le Tombeau de Couperin” (”Mormântul lui Couperin”), o suită de șase piese pentru pian, dedicate prietenilor morți în război. Au urmat ”La Valse” (”Valsul”, 1920), ”L’Enfant et les Sortileges” (”Copilul și vrăjitoriile”, 1919-1925), ”Chansons madécasses” (1922), ”Tzigane” (1924), celebrul ”Boléro” (1928), ”Concerto pour la main gauche” (”Concertul pentru mâna stângă”, 1930), ”Don Quichotte a Dulcinée” (1932) ș.a. Pe lângă lucrările pentru pian și orchestră a mai compus lieduri și muzică de cameră.

În 1928, efectuează un turneu de concerte în SUA și Canada, considerat un mare succes. Cu acest prilej cunoaște mai multe celebrități, între care și pe Gershwin.

Maurice Ravel nu s-a căsătorit niciodată. Implicat, în 1932, într-un accident de automobil, suferă tot mai mult, începând din 1933, de pe urma unei afecțiuni cerebrale, având dificultăți de vorbire, de scriere și memorie. Supus unei operații pe creier la 17 decembrie 1937, Ravel intră în comă și nu își mai revine, murind la 28 decembrie 1937, la Paris. A fost înmormântat în cimitirul din Levallois, o suburbie a Parisului.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.