Biografie: Irina Răchițeanu Șirianu

Născută în 1920, la Brăila, a făcut studii de actorie la Conservatorul din București fiind colegă de generație cu Raluca Zamfirescu, Eugenia Bădulescu, Corina Constantinescu.

A fost una dintre elevele preferate ale Mariei Filotti. A fost angajată imediat după absolvire de Victor Ion Popa.

A debutat în Domnișoara Nastasia de G.M. Zamfirescu, la Teatrul din Sărindar. Ulterior, a interpretat la Teatrul Modern, în piesa Henric IV de Pirandello, în regia lui Aurel Ion Maican. La Teatrul „Comedia” al lui Sică Alexandrescu a jucatîn Strigoii de Ibsen și Mașina de scris de Cocteau. În fine, la Teatrul „Nostru”, a interpretat, triumfal, rolul titular din Thérèse Raquin de Zola, în regia Luciei Sturdza-Bulandra.

În 1947, directorul Teatrului Național, Zaharia Stancu, a angajat-ocu titlul de societar clasa a III-a, semn al valorii recunoscute. Rolul Carminei din Frumoasa adormită de Rosso di San Secondo, în regia lui Ion Sava, i-adeschiscariera de trei decenii pe scena Teatrului Național, unde a interpretatroluri de anvergură dramatică: Anca din Năpasta deCaragiale, Lady Torrance din Orfeu în infern de Tennessee Williams, alături de Florin Piersic, Maria Stuart de Schiller, Doamna Clara din Vlaicu Vodă de Davila, Medeea lui Seneca și, după ’89, unul dintre ultimele sale roluri, Rebecca Nurse din Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller.

Piese de teatru radiofonic cu Irina Răchițeanu Șirianu :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.