Biografie: Ion Vîlcu

Nascut la Bucuresti, pe 20 august 1933, Ion Vilcu a inceput sa mearga la Caminul cultural „1 Mai“ pe cind avea 16 ani, unde a fost indrumat de citeva actrite de la Teatrul National.

A jucat aici diverse roluri, timp de doi ani, pina cind a fost recomandat la Institutul de Teatru si Cinematografie „I.L. Caragiale“ din Bucuresti, unde a si fost admis, la cursurile lui Ion Pavlescu, care i-a acordat de altfel toata atentia si sprijinul sau.

In 1955, Ion Vilcu a absolvit cu 10 Institutul, in ciuda exigentei comisiei, din care faceau parte nume ca Nicolae Baltateanu si Lucia Sturdza Bulandra.

A debutat pe scena Teatrului din Oradea in acelasi an, cu piesa Liceenii. Si cum a avut un mare succes, a jucat in alte roluri principale, cind a ajuns la Teatrul Odeon, pe atunci Teatrul Giulesti, pe scena caruia s-a aflat timp de 30 de ani.

Din personajele interpretate de actor, amintim: Farfuridi – O scrisoare pierduta de Caragiale, Ducele Milanului – Doi tineri din Verona de W. Shakespeare, Marcu – Acesti ingeri tristi de D.R. Popescu, Michele – Romagnola de L. Squarzina si multe altele. Pe linga acestea, Ion Vilcu a jucat in roluri principale si in sapte filme, printre care se numara si Semnul sarpelui, in regia lui Mircea Veroiu, care a avut-o in distributie si pe Leopoldina Balanuta. Ion Vilcu a avut ocazia sa viziteze lumea cu ocazia diferitelor spectacole puse in scena in tari precum Italia, Rusia, Polonia. In 1982 a primit distinctia Premiul cultural. Unii dintre cei mai de seama cronicari ai vremii sale, cum ar fi Radu Popescu si Valentin Silvestru, au avut de spus numai cuvinte de lauda despre Ion Vilcu.

In 1985 Ion Vilcu a iesit la pensie pe caz de boala. Surmenajul si oboseala nervoasa pe care le-a acumulat in timp au fost fara indoiala si rezultatul necazurilor pe care l-a avut actorul inainte de Revolutie, atunci cind casa i-a fost demolata, iar mama sa, foarte batrina, a decedat din pricina acestui fapt. Norocul nu l-a parasit de tot pe actor, asa incit pina la urma a reusit sa primeasca o noua locuinta.

De cind a fost pensionat si pina in prezent, Ion Vilcu nu s-a ocupat de altceva decit de treburile casnice. Fostul actor cheltuieste aproape toti banii din pensie, mai precis suma de 3.700.000 de lei, pe medicamente.

„Se jeneaza sa spuna ca o duce foarte greu. Are diabet, hipertensiune, tulburari ale circulatiei periferice, cardiopatie ischemica si cheltuieste pe medicamente foarte multi bani“,

a declarat o persoana care are grija de actor.

In aceste conditii, lui Ion Vilcu ii este foarte greu sa supravietuiasca. Singurii care il ajuta sint cei de la UNITER, de la care a primit suma de aproape 15 milioane de lei, in doi ani, si citeva alimente:

„Pina acum am trait destul de greu. Si acum e la fel, dar ma mai ajuta UNITER“,

a declarat Ion Vilcu, actorul care si-a dedicat toata viata scenei de la Odeon.

Piese de teatru radiofonic cu Ion Vîlcu :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.