Biografie: Ion Marinescu

Actorul (n 22 nov. 1930, Craiova – m. 20 sept. 1998, București) a făcut studiile primare la Școala Primară de Băieți Petrache Trișcu, apoi studiază la Conservatorul Cornetti din Craiova, sub îndrumarea lui Costel Rădulescu. A fost căsătorit cu actrița Oana Diamandi, și după divorțul de aceasta cu actrița Anda Caropol. Nu a avut copii.

Debutează (la 17 ani) pe scena Teatrului Național din Craiova în rolul Prezentatorul din „Școala femeilor” de Molière. A jucat la teatrele din Ploiești și Reșita (1951-1952; 1952-1953), Craiova (1953-1956), Oradea (1957), la Teatrul B.Ștefănescu Delavrancea, Teatrul Mic și Teatrul Național I.L.Caragiale din București.

Pe scena craioveană s-a impus prin rolurile: Mircea Basarab (Vlaicu-Vodă); Trufaldino (Slugă la doi stăpâni); Jacques Melancolicul (Cum vă place?), Mișu Felecan (Nota zero la purtare), Richard Dudgeon (Discipolul diavolului) etc.

A scris versuri. A fost solicitat frecvent la radio, televiziune și în cinematografie.

Jeanot, cum îi spuneau colegii, a fost expresia concretă că „institutul” nu-ți dă talent, perseverență, dăruire totală, putere de muncă – o confirmare a butadei exprimate de Dem Rădulescu Bibanu:

„Studenții ies din institut cum au intrat: cu talent, sau fără talent!”.

Piese de teatru radiofonic cu Ion Marinescu :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.