Biografie: Gheorghe Dinică

Gheorghe Dinica, unul dintre cei mai mari actori romani, s-a nascut la 1 ianuarie 1934,in Bucuresti.In 1961 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti,si la numai 2 ani de atunci aparea in primul sau film,Strainul. Acestui film avea sa-i urmeze o serie foarte lunga de aproximativ 70 de filme.

Pentru rolurile jucate in anumite filme acesta a primit si cateva premii,printre care: premiul, Karlovy Vary cu filmul „Prin cenusa imperiului”,premiul Troia(Portugalia) cu filmul „Patul conjugal”,premiul de excelenta UNITER,1999,premiul special UCIN pentru rolul de print-„Filantropica”,2002, actor de onoare al filmului romanesc,premiul pentru intreaga activitate la festivalul T.I.F.,2006.

Este un actor care a jucat mult timp pe scenele celor mai mari teatre din Romania:Teatrul Mic,Teatrul de Comedie,Teatrul Bulandra,Teatrul National,Teatrul Odeon.

Din 1996 este căsătorit cu Gabriela Georgeta.

In 2002 joaca rolul unui tigan in filmul Turnul din Pisa descoperindu-si astflel darul de a canta.

Scoate asadar si 3 albume,doua dintre ele in anul ce a urmat,2003 intitulate Cantece de petrecere si Cantece de petrecere 2. Urmatorul album este scos in anul 2004 si este intitulat Romanţe.

Este si un actor care a jucat in multe seriale de televiziune,chiar si intr-una dintre cele mai iubite telenovele din Romania, Inima de tigan.

Gheorghe Dinică a fost un foarte popular actor, jucând în mare parte în producții Românești. Ca și actorul francez Alain Delon, Dinică a refuzat să joace în filme produse în Statele Unite.

În general din cauza aspectului său a fost distribuit în roluri negative, fie că ne referim la roluri de gansteri autohtoni, în seria de filme cu comisarul Moldovan, regizată de Sergiu Nicolaescu, fie la roluri de parveniți, Pirgu din „Craii de Curtea veche” sau Stănică Rațiu în „Felix și Otilia”.

Din acest motiv nu i s-a încredințat rolul de a recita poezii patriotice și ode închinate „Conducătorului iubit” în super-montările cu iz propagandistic din marele spectacol „Cîntarea României”.

Multe dintre rolurile sale rămân întipărite în memoria publicului, în special prin trăsăturile de caracter ale personajelor și prin replicile celebre.

Gheorghe Dinică a murit, pe 10 noiembrie 2009, la varsta de 75 de ani.

Piese de teatru radiofonic cu Gheorghe Dinică :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.