Biografie: Damian Crâşmaru

Actorul Damian Crâșmaru s-a născut la 02 iunie 1931, in Ploiești.

A absolvit ca sef de promoție Institutul de Teatru din Bucuresti in 1953, la clasa profesorilor George Timică și Ion Finteșteanu. A debutat pe scena cu rolul principal din spectacolul ,,Tartuffe’’ de Moličre, in regia lui Ion Fintesteanu, in 1952.

De la absolvire joacă pe scena Teatrului Național din capitală. A interpretat roluri ca Othello – „Othello” de William Shakespeare, Leandre – „Doctor fără voie” de J.B.P. Moličre, Sebastian – „Furtuna” de William Shakespeare, Alexandr – „Cei din urmă” de Maxim Gorki, Mortimer – „Maria Stuart” de Friedrich Schiller, Don Felix – „Castiliana” de Lope de Vega, Cyrano – „Cyrano de Bergerac” de Edmond Rostand, Tiresias – „Infernalul mecanism” de Jean Cocteau, Ulise – „Ifigenia” de Mircea Eliade, Nae Girimea – „D`ale carnavalului” de I.L. Caragiale, A.P. Cehov – „Domnul Cehov e îndrăgostit” de Adameck Anee Habeck, George – „Părinții teribili” de Jean Cocteau, Ernest – „Locomotiva” de Andrč Roussin, Bernard Shaw – „Dragă mincinosule” de Jerome Kilty, Cebutikin – „Mașinăria Cehov” de Matei Vișniec, Gaston – „Egoistul” de Jean Anouilh, Martino – „Patimile Sfântului Tommaso D`Aquino” de Alex Mihai Stoenescu, Boss Finley – „Dulcea pasăre a tinereții” de Tennessee Williams, etc.

Este societar al Teatrului Național. Din 1955 este căsătorit cu actrița Carmen Stanescu.

A jucat puțin in filme, a apărut in ,,Pepe și Fifi”, regia Dan Pița, 1994, „Încrederea”, regia Tudor Mărăscu, 1984.

A regizat spectacole prezentate de Asociația culturala Ind Art, in 2009 a regizat spectacolul „Atelier de teatru” , produs de Teatrul “EU si UE”, a primit premiile Nicolae Băltățeanu la Gala Premiilor Păcală- 2007, Premiul de simpatie–UNITER și SIVECO- 2003.

Damian Crâșmaru este casatorit cu actrita Carmen Stănescu.

Piese de teatru radiofonic cu Damian Crâşmaru:

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.