Biografie: Constantin Diplan

S-a născut pe data de 10 mai 1937, în București.

A fost declarat admis la a doua încercare la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, alături de Marin Moraru, Camelia Zorlescu și de regretații Gheorghe Dinică, Marian Hudac.

Institutul la absolvit în anul 1962, iar în 1963 a fost repartizat împreună cu Alexandru Arșinel, Camelia Zorlescu, Ion Andrei, Harry Baranga și Harry Zomenov la Teatrul de Stat din Targu Mureș, unde alături de aceștia înființează secția de limba româna a acestui teatru.

După o perioadă se transferă la Teatrul Național din București, unde și începe cu adevărat activitatea de actor. Cocheteză foarte bine cu teatrul radiofonic si de televiziune, unde a interpretat numeroase roluri cum ar fi cele din piesele Un cuib de nobili, Toboganul, Seducatorul, Hamlet, Comoara din deal, Cu toata dragostea, Inspectorul broastelor etc.
Constantin Diplan este unul dintre cei mai cunoscuți actori români ai perioadei 1970-1989.

Debutul în cinematografie a avut loc în anul 1966, cu filmul Ultima noapte a copilariei. Au urmat: Originea și evolutia vehiculelor, Stejar-extremă urgență, Pirații din Pacific, Zile fierbinți, Cursa, Pintea, Gloria nu cânta, E atât de aproape fericirea, Iarna bobocilor, Un om în loden, Muntele alb, La răscrucea marilor furtuni, Dragostea mea călătoare, De ce trag clopotele, Mitică?, Buletin de București, Amurgul fântânilor, Zbor periculos, Vară sentimentală, Declarație de dragoste, Secretul lui Nemesis, Cuibul de viespi, Duminica ăn familie, Șobolanii roșii, Harababura.
Imediat după revoluția din 1989, mai precis în 1990 a emigrat în Statele Unite, în acest moment locuiește în Montgomery Village, Montgomery County, statul american Maryland.

A revenit ocazional în țară pentru a lucra la unele proiecte cinematografice, cum ar fi filmele Oglinda (1993) și Călătorie de neuitat (1994).

Piese de teatru radiofonic cu Constantin Diplan :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.