Biografie: Colea Răutu

Pe numele sau real Nikolai Rutkovski, regretatul actor s-a nascut pe 28 noiembrie 1912 in Limbenii Noi, judetul Balti ( azi…in Republica Moldova ). A fost cel mai mare copil al familiei (tata polonez, mama moldoveanca) si a avut trei frati: Larisa, Natalia şi Valentin. A urmat cursurile Colegiului „Regele Ferdinand” din Chisinau, apoi liceul militar la Balti, cu rezultate mai mult sau mai putin bune, placandu-i mai mult sa joace fotbal, chear facand parte mult mai tarziu, in adolescenta din echipa Uzinelor „Mociorniţa”.

Avand o voce si un timbru deosebit s-a angajat in corul Operei din Cluj si dupa terminarea studiilor liceale s-a inscris la Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti.

In 1929, intra in teatru ca figurant la un festival al unei mari actrite din acea vreme Nelli Nicolau, iar in 1934 debuteaza pe scena Teatrului de Revistă „Cărăbuş” condus de Constantin Tanase, interpretand cuplete satirice, momente vesele si melodii de muzica usoara, dintre care cea mai celebra, piesa „Ţi-a ieşit coşaru-n drum”, compusa de Gherase Dendrino pe versurile lui Puiu Maximilian a ramas, cel putin pana acum cu amprenta interpretarii sale.

Dupa multi ani de figuratie la Teatrul de Opereta, devine actor pe scena Teatrului National din Bucuresti, apoi este angajatul Teatrului Giulesti, timp de peste 15 ani (1952 – 1968) si implicit unul dintre marii suporteri ai echipei de fotbal Rapid (situat in imediata vecinatate a teatrului).

A debutat în film in 1954 interpretând rolul protagonistului din „Desfăşurarea”, regia Paul Călinescu, prima ecranizare după Marin Preda.

A jucat in peste 70 de filme romanesti, coproductii si straine, lasand in cinematografia romaneasca roluri memorabile in filme ca „Moara cu noroc”, „Mihai Viteazul”, „Fratii Jderi”, „Nemuritorii”, „Pintea”, „Duelul”, „Cel mai iubit dintre pamanteni”, „Rapirea Fecioarelor”, „Haiucii lui Saptecai”, „Explozia”, „Stefan cel Mare”, „Mastodontul”, „Ultima noapte de dragoste”, „Cautatorii de Aur”, „Saptamana nebunilor”, dar si in serialul de televiziune „Toate panzele sus!”.
Actorul a primit premiul ACIN în 1988 pentru întreaga activitate, şi s-a numărat printre laureaţii Galei „Vârsta de Aur” din 2001, ai Premiilor Naţionale în Domeniul Teatrului şi Galei Premiilor în Cinematografie.

Moare in mai 2008 la 95 / 96 de ani in Spitalul Universitar de Urgenta si este inmormantat la Cimitirul Bellu din Bucureşti , pe Aleea Actorilor cu onoruri militare.

Piese de teatru radiofonic cu Colea Răutu :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.