Biografie: Ana Ciontea

Actrita a Teatrului National ” I.L. Caragiale ” din Bucuresti s-a nascut pe 15 iulie 1959 la Hunedoara.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie din Bucuresti, sectia Actorie, clasa profesorilor Ion Cojar, Marin Moraru si Adriana Popovici, promotia 1982.
Dupa 1982 activeaza la Teatrul Cassandra, Teatrul Mic si Giulesti din capitala, Teatrul National ” Marin Sorescu ” / Craiova, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt si este detinatoarea multor premii de interpretare.

Debuteaza in film in 1983 cu rolul :Catarina din drama ” Intoarcerea din iad „, filmeaza in regia unor reprezentativi regizori romani ca Nicolae Mărgineanu , Mircea Veroiu , Mircea Daneliuc, Tudor Marascu… Sasa Dragin care a obtinut cu filmul : ” In fiecare zi, Dumnezeu ne saruta pe gura „, premiul pentru cel mai bun film in 2001. ( Iubitorii filmului românesc şi-o amintesc desigur pe actriţa Ana Ciontea, una dintre frumuseţile blonde care au strălucit pe „firmamentul” filmului românesc – din păcate scurtă vreme – până când a dispărut.) .

Pentru generatia tanara, Ana Ciontea este aproape o actrita necunoscuta, deoarece, de mai bine de 10 ani, ea impreuna cu sotul ei, actorul Paul Chiributa, au plecat, la cererea celebrului regizor Silviu Purcarete, la Limoges, ca angajata a Companiei Theatre de l’Union, din Limoges, a carei director a fost Silviu Purcarete, actrita fiind remarcata de critica iar rolurile ei fiind apreciate pentru profunzimea interpretarii, discretie si talent de exceptie, de catre publicul spectator.

Stabilita in Franta a devenit si profesoara la Académie théâtrale de l’Union Limoges si activand in domeniu cu studenti la Lycee Gay – Lussac, Limoges, clasele de teatru si Compania si Scoala de teatru ” Actea ” / Caen.

Reintoarsa in tara, interpreteaza magistral, la Teatrul National din Bucuresti, rolul Maria, o sotie casnica, ideala pentru canoanele vremii ce ascunde invidie fata de Nadia, o femeie ce starneste pasiuni clocotitoare din piesa ” un duel „, dupa A.P.Cehov (stagiunea 2009 – 2010), in regia lui Alexandru Dabija, alaturi de Vlad Ivanov (doctorul), Diana Dumbrava (Nadia), Marius Rizea etc.si face parte din echipa serialului de epoca ” Aniela”, unde interpreteaza rolul Maruca Elefterios, o vaduva respectabila,crescuta in spiritul epocii, care nu reuseste sa inteleaga aspiratiile si dorintele celor doa fete ale sale : Tereza si Aniela.

Piese de teatru radiofonic cu Ana Ciontea :

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Magda Deatcu spune:

    nu dadeam doi bani pe ea, si am descoperit ca ii iubeam demult vocea—fata patimasa si blanda din Dragoste tarzie……

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.