Biografie: Alexandru Repan

Actorul Alexandru Repan s-a nascut pe 26 februarie 1940 in Bucuresti, la o margine dintre oras si sat, pe Bulevardul Pache Protopopescu din Bucuresti, la colt cu celebra strada Popa Nan. acum 69 de ani.

A copilarit in vremuri cumplite de seceta si foame cand mama sa , Marghit de origine unguroaica  din Arad a reusit cu chiu si vai sa aduca in Bucuresti o capra gestanta care a alimentat intreaga familie cu lapte iar capra, iedul si o trotineta erau singurele jucarii ale actorului(asa cum declara in Formula As).

Parintii sai , Marghit si Alexandru erau mici burghezi, tatal fiind profesor de lucru manual iar mama casnica , au facut tot posibilul ca copilul sa creasca frumos educat in liniste, armonie si pace. Iubeau teatrul si l-au dus pe unicul fiu de multe ori la spectacole inoculandu-i acestuia dragostea de scena. Alaturi de ei si unchiul sau Gogu care-i indruma pasii ,de la 14-15 ani stia roluri pe dinafara ai marilor actor ai vremii: Mihai Popescu, Emil Botta sau Fory Etterle si  Ionescu-Gion etc.

Filmul l-a descoperit datorita unui prieten a carei mama era patroana unui cinematograf, la capatul Bulevardului Protopopescu intitulat ” Pache”, transformat apoi in „Popular”, in care isi petreceau amandoi aproape cate o zi intreaga vazand filme, unul dupa altul, filme la moda atunci:americane  Gunga Din, Taras Bulba.

La 16 ani se inscrie , la dorinta mamei, la Facultatea de istorie pe care chiar daca nu o absolva cu note mari in 1961 dupa terminarea acestei facultati se inscrie la examenul de admitere la Institutul de Teatru. avand in comisie – personalitati care te faceau sa simti cum ti se taie picioarele: Mony Ghelerter, Finti, Fintesteanu, Beate Fredanov, si intra din prima incercare cu o schita de Caragiale:” Amicul X. Ti ” cu un sonet de Eminescu.

Intra la clasa profesorilor Mony Ghelerter – Zoe Anghel, avand ca colegi nume de mana intai: Ruxandra Sireteanu, Emil Hossu, Melania Carje, mult regretatul sau prieten Peter Paulhofer, Sileanu, Olga Bucataru etc.si un alt mare disparut – Alexandru Bocanet care , dupa anul intai, a plecat de la Actorie la Regie.

In 1968 dupa ce era actor la teatrul B.St. Delavrancea, recita un poem la Tv si este remarcat de Horia Lovinescu, pe atunci directorul Teatrului Nottara care-i propune un rol si sa devina alaturi de colegi de breasla ca Ovidiu Iuliu Moldovan, Gilda Marinescu si Stefan Iordache – actor al teatrului Nottara, ceea ce a insemnat cea mai mare cotitura din viata sa , i-a adus roluri si interpretari celebre si din eternul june prim a reusit sa faca adevarate roluri de compozitie care niciodata nu vor fi uitate de admiratorii scenei romanesti.

De o carishma neimitabila si un talent neasemuit este descoperit si „Norocul” sau in film este intalnirea sa cu Titus Popovici, singurul mare scenarist pe care l-a avut pana acum filmul romanesc, un om de o finete, de o spiritualitate si de o cultura extraordinare. El ii ofera  rolul imparatului Austriei din filmul „Horia” (jucat de Ovidiu Iuliu Moldovan) si cu complicitatea lui Titus, si a regizorului filmului, Mircea Muresan realizeaza personajul (- un imparat francmason) din detalii subtile, pe intelesul – doar – al avizatilor, reusind in timp cu un talent de exceptie si o fire de razboinic cuceritor sa supuna teatrul, televiziunea si filmul.

Plin de glorie, este un actor rasplatit cu mai multe premii importante: Ordinul – „Meritul Cultural in grad de Cavaler”.

Un om timid,visator si grav  chiar daca asta nu se vede se casatoreste relativ tarziu si are doi mari prieteni :fii sai: Alexandru – 14 ani si Mateiu Dimitri – 11 ani . ( „In timpul prezent al vietii, marii mei prieteni sunt fiii mei”)pe care-i educa cu dragoste de teatru, cultura, arhitectura si muzica, continuind sa incante pe scena si in film milioane de spectatori.

Piese de teatru radiofonic cu Alexandru Repan :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.