Biografie: Tina Ionescu Demetrian

Nascuta pe 6 aprilie 1921, Tina Ionescu Demetrian a copilarit intr-un sat din judetul Dimbovita. Pentru ca parintii nu au dorit sa o influenteze in nici un fel in alegerea carierei, Tina a luat hotarirea sa urmeze Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti.

Intr-o noapte, Tina a visat ca va deveni actrita. Dimineata a mers la o prietena, profesoara la Facultatea de Teatru, si i-a povestit visul, incercind in acelasi timp parca sa verifice ceva, recitindu-i o poezie. A fost o catastrofa, isi aminteste Tina, pentru ca prietena sa nu a fost deloc impresionata. In ciuda acestei intimplari, ea a continuat sa creada ca visul sau va deveni intr-o zi realitate.

Nu dupa mult timp, in timp ce participa la prezentarea unor piese de teatru romanesc, in cadrul facultatii la catedra careia se afla Tudor Vianu, a fost remarcata de Zaharia Stancu si invitata sa interpreteze un rol in piesa Tinara garda. Atit i-a trebuit. Dupa reprezentatie, Tina a urmat sfatul maestrului si a dat la Teatru, iar in 1951 era deja absolventa a Facultatii de Teatru si angajata a Teatrului National din Bucuresti, pe scena caruia a jucat timp de 35 de ani, in piese de succes precum: Camera de alaturi, Masina de scris, Titanic Vals, Enigma Otiliei, Regele Lear, Cidul etc. Actrita a cochetat si cu scriitura, piesa Alizuna fiind premiata de Ministerul Culturii si reprezentata la televiziunea din Bratislava. Mult succes a avut si cu piesa Intoarce-te la mine, care a fost nominalizata pentru premiul UNITER, instituit de Principesa Margareta.

„Psihicul meu este lovit de problemele de sanatate…“

De cind a plecat din lumea teatrului, Tina a continuat sa scrie, dar in prezent nu mai poate sa faca acest lucru, pentru ca traieste in tensiune, fratele ei fiind grav bolnav. Asadar, Tina isi petrece zilele facind drumuri de-acasa la spital.

Problemele din viata au acaparat-o pe fosta actrita, care a uitat total de ea si de faptul ca odata s-a aflat pe scena, fiind una dintre cele mai reprezentative actrite ale Teatrului National. Ca o incununare a meritelor sale, ea a primit de curind si titlul de societar al TNB. Cu durere in suflet pentru faptul ca anumite lucruri din viata sa au stagnat, din momentul in care s-a pensionat, Tina a declarat: „In ultimii trei ani, timpul meu a inceput sa se scurteze… Psihicul meu este lovit zilnic de diversele probleme de sanatate pe care le am in familie. Despre mine, prefer sa nu fiu intrebata“.

Tina nu are sot si nici copii, ea si fratele ei traind cu greu dintr-o pensie de patru milioane de lei. Spre deosebire de unii dintre fostii ei colegi, nu este inclusa in programul UNITER de ajutorare a artistilor care au probleme. Dupa o viata in care a muncit sa-si faca o cariera, acum, Tina Ionescu Demetrian lupta pentru sanatatea si fericirea fratelui sau, uitind de situatia sa materiala grava.

Piese de teatru radiofonic cu Tina Ionescu Demetrian :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.