Biografie: Nineta Gusti

Celebra actriţa româncă de teatru si film,  Nineta Gusti, una dintre reprezentantele de bază ale „vârstei de aur a teatrului romanesc” s-a născut la Iasi, pe 27 Noiembrie 1913.

Copilăria după cum declara, i-a fost „cea mai fericită parte din viață, fiind  petrecută la Vălenii de Munte, în casa pictorului Tonitza (a carei nepoată de soră era).A studiat actoria la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, având-o ca profesoară pe Lucia Sturdza-Bulandra și acolo l-a cunoascut și pe cel ce i-a devenit soț, Radu Beligan.

În timp, era în lumina reflectoarelor și inima publicului ce o adora, aplauzele acestuia  și  complimentele erau nelipsite din viața Ninetei Gusti, cea ce avea roluri memorabile, turnee pline de succes și o viață tumultoasă. A devenit una dintre marile vedete feminine ale teatrului românesc, a jucat pe scenele teatrelor Armatei, Bulandra, Nottara, a Teatrului de comedie. Vocea ei a fost auzită în piese de teatru radiofonic.

A debutat pe marele ecran în 1958, cu filmul Doi vecini. Au urmat Avalanșa, Telegrame, Badaranii, Doi băieți ca pâinea caldă, Un surâs în plină vară, Balul de sâmbătă seara, Canarul și viscolul, Petrecerea, Idolul și Ion Anapoda, Puterea și adevărul, Paraşutiştii, Astă seară dansăm în familie, Ultimul Cartuș, Patima, Operațiunea Monstrul, Râul care urcă muntele, Eu, Tu si Ovidiu, Iată femeia pe care o iubesc, De dragul tau, Anca!, Liliacul înfloreşte a doua oară.

A fost căsătorită cu actorul Radu Beligan timp de 15 ani:

Am fost împreună 15 ani cu Radu Beligan, dar nu mai știu câți dintre anii aștia am fost căsătoriti; noi am fost 15 ani împreună…

așa declara cu o lună înainte de a muri.

În 1970 Nineta Gusti a preferat în locul agitației și forfotei din  capitală,  linistea unei căsuțe și a unei curți din comuna Crevedia, în judeţul Ilfov și se mută acolo.

În 2002, anul în care a murit, realitatea era departe de a fi idilică; nimic din  liniștea ce și-a dorit-o. Avea o căsuță în pragul prăbușirii, cu acoperisul desprins și cu un zid interior gata să cadă . Înconjurată de  cărti, fotografii și câteva schițe care să vorbească de gloria unor alte vremuri; două pisici și doi caini…(adora animalele ) Nineta Gusti trăia țintuită la pat de o pareza care o enerva, pentru că

“  nu este în firea mea să stau, eu am fost mereu o femeie activă; si unde mai pui că din cauza parezei a trebuit să renunț și la fumat”,

era o femeie bătrână ce nu și-a pierdut deloc luciditatea și simtul umorului, ajutată de UNITER, de unde primea în fiecare lună pachete cu alimente, Banii primiți cu un an înainte, la  Gala Artiștilor nu o încălzeau, nefiind interesata de valoarea lor și singurii ei prieteni adevărați erau cei care îi administrau veniturile pe care îi numea „copiii mei”, o familie din Crevedia.

Actrița povestea cu o lună înainte de a muri că au fost și perioade în care nu avea nici măcar lemne să-și încălzească soba, că i-a fost greu să-și muncească grădina cu flori din fața casei pe care o iubește, dar

„în viața asta trebuie să treci prin toate, așa că nu am de ce să mă plâng; așa a fost să fie”.

A murit in ziua de 04 iunie 2002.

Piese de teatru radiofonic cu Nineta Gusti :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.