Biografie: Mariana Mihuț

MARIANA MIHUT nu este o actrita romanca de teatru si film , ci o imensa „valoare”, un adevarat „diamant” al teatrului si filmului romanesc.

S-a nascut in Bucuresti pe 7 noiembrie 1942. Cînd era în şcoală, acasă, familia sa cumpărase un televizor şi făcea tot felul de comentarii la adresa unor mari nume care interpretau personaje celebre.

A avut intotdeauna aceasta speranta ascunsa (de a deveni actrita), de cand juca in spectacole la scoala – erau spectacole modeste, recitari de poezii, cantece, dansuri. Dar ele erau facute de o profesoara minunata – de educatie fizica. La  11 ani, a dansat si pe poante, intr-un spectacol de balet.

A jucat chiar si la Teatrul de Stat din Pitesti, apoi la Curtea de Arges. Baiatul profesoarei, cu care s-a imprietenit, canta la pian; mergeau intr-un camion, stateau pe niste banci improvizate – si se  bucurau, la ora aceea, in 1950, de toate „progresele tehnicii”… Asta i-a dat un mare curaj, chit ca era doar un spectacol scolar.

Era un om ingrozitor de timid  (dupa cum afirma in diverse interviuri) si faptul ca a iesit pe scena au incurajat-o sa se gandescasca ca ar putea fi actrita. dar pentru ca făcuse realul , parintii nu i-au îngăduit să de-a decat o singură dată admiterea în speranţa că o să-i treacă povestea cu actoria. Numai că a intrat la clasa profesorilor Pop Marţian şi Octavian Cotescu.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, fiind in promotia 1964 alaturi de Ion Caramitru, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Rodica Mandache, Virgil Ogasanu… si este „de o viata” actrita a teatrului Lucia Sturza Bulandra din Bucuresti si in tinerete, era considerata una dintre frumusetile Bucurestiului.

În 1964, a dat concurs ca să ocupe un post de actriţă în Bucureşti, la Teatrul Giuleşti – actualmente Odeon. Din fericire, a reuşit. Pe vremea aceea se rămânea mult mai greu în Bucureşti. Acesta a fost primul miracol. N-a stat în provincie. A început din prima să joace cu parteneri extraordinari, să lucreze cu regizori mari şi aşa a continuat.

Acelaşi ritm a fost şi din 1972, când s-a mutat la Teatrul Bulandra, unde

am fost invitată să joc în spectacolul „Revizorul” al lui Lucian Pintilie, spectacol prezentat doar de trei ori şi interzis. La Bulandra mi-am dorit foarte mult să ajung, pentru că aici erau Lucian Pintilie, Liviu Ciulei. Mulţi şi-ar fi dorit să lucreze cu ei.

Inca din 1963 din ultimul an de facultate debuteaza in teatru cu rolul Audrey, Rosalinda – din „Cum vă place” de William Shakespeare la , Studioul Casandra si este imediat remarcata pentru talentul ei desavarsit, puritatea si inocenta ei interpretativa dar si pentru puterea de convingere a spectatorului, care inca de la inceput a avut o mare incredere in realele ei posibilitati , ceea ce s-a dovedit si prin incredintarea rolului Marta din filmul de neuitat al marelui regizor Liviu Ciulei : ” Padurea Spanzuratilor ” unde joaca alaturi de cel ce va deveni marea ei dragoste, omul cu care se casatoreste in acelasi an 1965, actorul desavarsit VICTOR REBENGIUC, proaspat divortat de actrita Anca Veresti care-i fuse-se colega  din anul I de Institut, o fata extraordinar de frumoasa, cu reale calitati pentru teatru.

Cel mai mare succes cinematografic românesc „Pădurea spînzuraţilor” avea să fie şi debutul unui cuplu fascinant, cel al Marianei Mihuţ cu Victor Rebengiuc. Atunci cînd maestrul Liviu Ciulei a ales-o pentru rolul viitoarei soţii a lui Apostol Bologa, Mariana Mihuţ încă nu jucase pe scenă. Era studentă.

Cea care avea să devină o remarcabilă actriţă de teatru a început cu cinematograful. Mărturiseşte chiar că preferă să se uite la filme (dacă se poate de Ingmar Bergman), dar totuşi să joace seară de seară în faţa unui public viu.

Se casatoresc, si casnicia dureaza pana-n prezent: desi actrita afirma:

„Nu conteaza ca ne certam groaznic in bucatarie, nu conteaza ca avem cu totul alte ritmuri biologice. Astea devin fleacuri in fata a ceea ce ne leaga cu adevarat
M-am indragostit de el pentru ca era fermecator. Victor era deja o vedeta, un artist consacrat, pe vremea cind eu, studenta fiind, coboram de la clasa ca sa-l pot vedea jucind pe scena (Institutul de Teatru era chiar deasupra Teatrului Bulandra). (…) L-am revazut pe Victor in timpul filmarilor de la Padurea spinzuratilor, iar in iunie 1965 ne-am casatorit. (…)
Viata noastra casnica? Ce sa spun? Nu gatim impreuna, am incercat, dar nu reusim sa ne sincronizam. Eu sint, de obicei, mina a doua la bucatarie si il ajut numai <> sa se desfasoare. Trebuie sa recunosc ca imi convine asta. (…) E un fel de smecherie a mea, ma dau nestiutoare in ale bucatariei, dar de fapt lucrurile nu stau tocmai asa. (…)” (Micul Paris ro.) si au impreuna un baiat Tudor Rebenciuc, care  o considera o forta a naturii.

Sunt fericita ca sunt sanatoasa. Ma bucur cand intalnesc oameni care sunt generosi si buni, care ofera celorlalti din preaplinul lor”

afirma actrita cu ocazia primirii premiului UNITER!

Piese de teatru radiofonic cu Mariana Mihuț :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.