Biografie: Dumitru Furdui

Actorul Dumitru Furdui s-a nascut pe 27 octombrie 1936 in comuna Bailesti din judetul Dolj.

Intra la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, in 1953 este alaturi de studentii ce militau impotriva dictaturii bolsevice din Ungaria, este eliminat temporar din facultate pe care reuseste sa o absolve totusi in 1957.

Devine un popular actor de teatru, film si televiziune.

In film debuteaza in 1958 = ” Doi vecini ” ,dar rolurile care il fac nemuritor in comedia romaneasca sunt :Sergent-Major Cristoloveanu din seria ” B.D….intra in actiune, alerta, la munte si la mare ” si inginerul agronom Geo Severus din ” Toamna… si Iarna bobocilor „.

In 1983 se refugiaza politic in Franta unde mai interpreteaza cateva roluri secundare in filme:

” Mangeclous”,” Roselyne et les lions „… ” La rançon du chien ” dar nu mai are succesul din Romania.

In 1985 il urmeaza si fiul sau Tudor Furdui care traieste, alaturi de actor timp de 10 ani in Franta (in 1995 Tudor se reintoarce in Romania si devine crainic sportiv la Tvr.1)

In ultimii ani din viata , ducea o existenta retrasa intr-o periferie a capitalei franceze si moare in circumstante neelucidate (cade de la balconul apartamentului sau situat la etajul 8) pe 13 aprilie 1998 ( probabil sinucidere) la Paris.

Politia franceza a deschis imediat o ancheta privind elucidarea circumstantelor in care s-a produs moartea actorului roman.

Actorul si-a scris memoriile care apar in 2 volume : ” Teatrul in comunism „, dupa moartea sa, in 1999 la Paris.

Piese de teatru radiofonic cu Dumitru Furdui :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.