Biografie: Clody Bertola

Celebra actrita a teatrului si filmului romanesc, Clody Bertola actrita cu origini italiene, franceze si germane s-a nascut pe 12 august 1913 in Bucuresti. Cu un nume predestinat scenei, Clody a ales arta de la inceput. „De mica, imi doream sa fiu dansatoare, insa pana la urma am ajuns sa fac teatru”, declara actrita.

A primit o educatie religioasa la pensionul catolic din Paris, unde a fost trimisa dupa sinuciderea tatalui sau, a absolvit cursurile Conservatorului de Arta Dramatica si a avut o exceptionala cariera teatrala la Teatrul Bulandra, scena care a consacrat-o si unde a obtinut cele mai mari succese. 1936 – sustine examenul de absolvire al Conservatorului, cu piesa „Sfanta Ioana”

1937 – Ditirambele amoroase ale poetului (EMIL BOTTA) au rămas fără ecou. Citez doar cîteva frînturi patetice ale poetului nespus de amorezat, dar atunci fără succes.
Emil Botta către Clody: „Nu-ti scrie cineva îndrăgostit de farmecul tău – tineretele mele – Si multe au fost, Doamne, le acuz ci scrie Raiului. Paradis Lost.Să mă ia dracu, sunt amorezat, ca un smintit de tine, Clody scumpa mea.Eu nu voi mai trăi decît pentru tine, Clody scumpa mea.
Eu nu voi mai trăi decît pentru tine. Încolo nu mai am pentru ce să exist.
Scumpă Clody, înteleg foarte clar că nu mă iubesti; e limpede asta. Eu continui totusi să mă topesc de dragul tău si, iată, în clipa cînd scriu, mi se pare că toată viata mea e suspendată aici, într-un moment unic. E straniu că mie experientele nu mi-au servit la nimic, n-am învătat nimic, n-am primit sau n-am înteles nici o lectie.
Îmi închipui cît e de penibil, de dificil, de delicat, să scriu cuiva care nu ti-e nici iubit, nici frate, nici prieten, nimic, nimic, nici măcar amant si care ar vrea să cumuleze functiile sale.”

1940 Primul sau mariaj s-a consumat alaturi de pictorul Stefan Constantinescu. „Credea in mine. Era un mare admirator al meu. Cu toate acestea, ii suportam greu gelozia si independenta. Stiam ca daca voi ramane cu el, n-o sa pot sa fac teatru”, declara actrita cu privire la primul sau sot. Motiv pentru care cei doi s-au despartit

1945 In momentul in care s-a casatorit cu Liviu Ciulei, Clody s-a mutat in noua casa cu tot cu fostul sot, pictorul Stefan Constantinescu, care a ramas acolo pana in ultimele zile ale vietii. „Stefan mi-a fost sot, prieten si tata. Liviu il admira mult pentru gustul sau rafinat. Obisnuia sa-l consulte intotdeauna cand lucra la un spectacol.”

Alaturi de Ciulei a format, in 1947, prima trupa a teatrului Odeon. Au trait impreuna o frumoasa poveste de dragoste, marcata atat de succese profesionale, cat si de repercusiunile regimului comunist. Cu toate acestea, nici acest mariaj nu a durat. Ruptura dintre cei doi s-a datorat slabiciunii lui Ciulei pentru o alta femeie, „care de fapt nu a contat deloc in viata lui. Atunci a aparut in viata mea o fiinta puternica, care m-a cucerit si m-a dominat total: Lucian Pintilie”, avea sa sublinieze mai tarziu Bertola, intr-un interviu publicat in 1997, in cartea Ludmilei Patlanjoglu, „La vie en rose cu Clody Bertola”.

Intalnirea ei cu scena s-a datorat unor personalitati radiante: Marietta Sadova, Maria Filotti, Alice Voinescu, Haig Acterian, Lucia Sturdza Bulandra

In cinematografie actrita nu a prea avut noroc. Doar cinci filme in 20 de ani. Primul film a fost, in 1957, co-productia romano-franceza „Ciulinii Baraganului”, in regia lui Louis Daquin. Au urmat „Facerea lumii” de Gheorghe Vitanidis, Felix si Otilia” de Iulian Mihu, in 1971, apoi „Ciprian Porumbescu” de acelasi Vitanidis, in 1972, si „Profetul, aurul si ardelenii” de Dan Pita in 1977.

Lucian Pintilie a fost cel din urma iubit al actritei, alaturi de care a trait mai bine de 40 de ani. „Eu am avut relatii ciudate cu barbatii. Stefan Constantinescu a fost mult mai in varsta. „ Liviu Ciulei si Lucian Pintilie erau mult mai tineri”, afirma Bertola. Cu toate acestea, niciun obstacol nu a reusit sa o desparta de Pintilie. Legatura dintre cei doi a inceput tot pe scena. Cu douazeci de ani mai tanar decat Bertola, Pintilie conducea echipa responsabila cu filmarea piesei de teatru „Omul care aduce ploaia”, in care viitoarea lui sotie detinea rolul principal. La fel ca la primele intalniri cu iubitii din trecut, nu a simtit niciun fior special, ceva care sa o anunte ca va petrece alaturi de acel barbat cei mai frumosi ani din viata. Cu toate acestea, actrita a fost mai tarziu pe deplin fermecata de Pintilie: „M-a fascinat lipsa lui totala de formalism, aproape de proasta crestere. Ma atragea la el nebunia, „golania” lui plina de spiritualitate. Felul de a gandi original despre arta, despre oameni. Felul de a trai fara compromisuri”, declara Clody.

Însă iubirile ei n-au urmărit câştiguri financiare şi au fost atât de speciale încât cei trei bărbaţi cu care s-a căsătorit de-a lungul timpului, au avut puterea să-i rămână alături dincolo de orice convenienţă socială.

Ba mai mult, timp de 10 ani, a petrecut Anul Nou alături de toţi trei. soţul numărul unu, pictorul Ştefan Constantinescu, a fost cu 15 ani mai mare, soţul numărul doi, regizorul Liviu Ciulei era cu 10 ani mai mic, iar soţul numărul trei, regizorul Lucian Pintilie, cu 20 de ani mai tânăr. „Suntem la un loc, trei bărbaţi stând alături de femeia pe care o iubim profund. Este ceva sublim în această imagine, un bărbat de 80 de ani, altul de 60, al treilea de 50 şi o femeie a cărei vârstă nu are importanţă. ”

A venit apoi caderea ingrozitoare – pierderea vederii despartind-o brutal de scena. S-a simtit uimirea si spaima atunci cand nu a mai recunoscut orasul, drumul ei fiind, ani de-a randul, doar intre casa din Piata Kogalniceanu si Teatrul Bulandra. Am asistat, cu toti, neputinciosi, cum cobora tot mai adanc in intuneric, in timp ce o boala necrutatoare (suferinta groaznică (nevralgie de trigemen) ii pricinuia dureri cumplite pe care nu le mai putea indura decat cu puterea rugaciunii iar cand Clody Bertola a lăsat scris în testamentul ei o dorinţă mai specială: ea a vrut ca la înmormântarea ei să vorbească doi colegi la care a ţinut enorm şi pe care i-a admirat ca profesionişti: Victor Rebengiuc şi Florian Pittiş am plans!

Cei doi ”fii”, cum îi numea actriţa în testamentul lăsat familiei, i-au fost alături în distribuţia spectacolului care a făcut istorie în teatrul românesc, Lungul drum al zilei către noapte, de Eugene O’ Neill, montat în 1976 de Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra. Cei doi actori jucau în spectacol chiar rolurile fiilor eroinei principale.

Cu cativa ani inainte de a muri, actrita a cerut ca, dupa moarte, cenusa ei sa fie dusa in oraselul Assisi, din Italia. „I-am spus (lui Lucian Pintilie) ca atunci cand am sa mor as vrea sa-mi arunce cenusa peste dealurile inverzite de acolo.”

Piese de teatru radiofonic cu Clody Bertola :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.