Biografie: Carmen Stănescu

Actrita de teatru si film  desebit de carismatica, cu o privire profunda si misterioasa care a surprins deseori prin schimbarile de look si capacitatea de reinventare, s-a nascut in Bucuresti pe 29 iulie 1925.

Inca de la 6 ani , parintii sai au dus-o la Teatrul National, , sa vada “Vlaicu Voda”. Pe scena se ridicase un adevarat palat. Frumusetea decorului, jocul actorilor, subiectul piesei, au fermecat-o, si de atunci si-a dorit sa devin actrita. Parintii nu s-au opus. Ceva mai tarziu, vroia chiar sa paraseasca scoala si sa se apuce de teatru. Tata a convins-o insa ca trebuie sa termine intai scoala si sa-si ia bacalaureatul si asa a facut.

In adolescenta a facut mult sport : volei, tir, natatie devenind campioana la tir dar un banal accident a facut-o sa renunte la tir, practicand insa in continuare alte sporturi.A urmat Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, promoţia 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu.

”  Dar, cand sa ma prezint la examen, cu ”Ispita” de Cosbuc, n-am fost in stare sa spun decat primele doua versuri . Emotia imi blocase memoria. In juriu erau Jora-presedinte, Maria Filotti, Marioara Voiculescu, numai varfuri. Jora a spus : ”Ce facem cu fata asta ? E frumoasa , dar n-are memorie. Or, fara memorie in teatru…!” A intervenit insa Marioara Voiculescu: ”O iau eu, in anul de incercare !”

Exista in vremea aceea un astfel de an, pe care daca nu-l absolveai, buna ziua, te dadeau afara ! Eu l-am absolvit.”

(Carmen Stanescu)

A debutat in 1945 in teatru cu rolul Ecaterina Ivanovna in piesa „Fratii Karamazov”. Incepand de atunci a interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului National precum si a altor teatre din Bucureşti.

In 1955 cunoaste marea dragoste a vietii ei actorul Damian Crasmaru formand una dintre cele mai longevive perechi de actori atat pe scena cat si in viata:

” Sica l-a chemat pe Damian Crasmaru, care avea o putere de retinere fantastica si putea sa se descurce. El vazuse piesa. Am repetat toata ziua si seara a intrat in rolul lui Don Manuel. Peste o luna de zile se imbolnaveste Alexandrescu Vrancea care il juca pe Don Louis. Iar a fost chemat Damian. ”Azi nu-l mai joci pe Don Manuel, il joci pe Don Louis”. In timpul acelor repetitii intempestive l-am vazut pe Damian care-si cumparase putina sunca si paine, ca sa aiba ce manca o zi intreaga. Eu care sunt extrem de pofticioasa i-am cerut o bucatica din sunca lui. El, galant, mi-a oferit intreg sandvisul. Asa a inceput totul. Si acum face la fel, in fiecare dimineata imi stoarce un grape-fruit, care imi da putere. El spune ca am mancat tone de grape. Cateodata chiar ma oboseste cu rasfatul. Tot timpul e cu ochii pe mine.”

(Carmen Stanescu)

Carmen Stanescu avea 30 de ani si o cariera de zece ani pe scena Nationalului, unde ajunsese inca din anul doi de Conservator. Damian Crasmaru avea 24 de ani si abia terminase Conservatorul, ca sef de promotie.

De o ”Frumusete solara, un vulcan in eruptie” actrita se lanseaza in film cu rolul din ” Doi vecini” după Tudor Arghezi,in  regia lui Geo Saizescu in  1958, e remarcata ca frumusete si sex-apeal in „Telegrame” după I.L. Caragiale, regia Aurel Miheleş, Gheorghe Naghi, 1959 si „Bădăranii” după Carlo Goldoni, regia Sică Alexandrescu, Gheorghe Naghi, 1960 si desi nu exceleaza ca pe scena, rolurile din filmele istorice : „Fraţii Jderi”, „Muşchetarul român”si „Războiul de Independenţă”, serial tvi n regia Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, 1977 ii aduc celebritatea si in cinematografie.

A facut cariera si in televiziune alaturi de Misu Fotino care i-a fost partener in multe emisiuni de divertisment.

In 2003 scoate o carte „Destainuiri” in care descrie multe lucruri si intamplari frumoase ,nu atat din viata personala cat din ce a vazut si trait in intreaga viata. Desi iesita demult la pensie, cand la 77 de ani este chemata de directorul Teatrului National din Bucuresti, de atunci Dinu Sararu este extrem de multumita afirmand:

” Daca George Calboreanu ar fi fost scos la pensie dupa regulament, am fi fost lipsiti de cel mai bun ”Stefan cel Mare” al veacului”

Acum retrasa impreuna cu sotul ei intr-o casuta la Valenii de Munte au o gradina de trandafiri de care se ingrijesc si privesc cu nostalgie la anii din trecut neaceptand modul „modern” de a interpreta al actorilor de azi, cu nudidate si decor nonconformist.

Piese de teatru radiofonic cu Carmen Stănescu :

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.